Hva skjer når forsinkelsen i nettet er nær null? Slik vil 5G endre din hverdag
Ordet «sanntid» var forbeholdt nerder. Snart er det allemannseie. Men hva betyr det for deg?
«Sanntid». Smak litt på ordet. Den sanne tiden, den som foregår her og nå, ikke litt før eller litt etter.
Dette var en gang et smalt uttrykk som pleide å være forbeholdt dataingeniører og strategispill-entusiaster. I årene som kommer vil «sanntid» kunne bli en viktig del av dagligtalen.
Mye av dette handler om utbyggingen av 5G-nettet, som foregår akkurat nå. Hva slags endring er det vi står overfor?
Spol litt tilbake. En gang på 00-tallet vokste mobilnettet seg kjapt nok til at vi begynte å forvente at alt vi gjorde skulle gi en umiddelbar respons tusenvis av mil unna. Helt sånn var det ikke – signalet var kjapt, men langt fra sanntid.
Gameren i kollektivet, hun som forsøkte å være kjappest på avtrekkeren i «Counter-Strike», merket det først.
– Neimen! Nå lagger det veldig, kunne hun skrike fra rommet sitt (muligens med mer fargerikt språk enn i dette eksempelet) før hun avhørte samboerne i jakt på den ene personen som lastet ned filmer og overbelastet nettet.
Forsinkelser var også merkbare gjennom veggen om naboen så fotballkamp på en annen linje enn deg – du hørte jubelen og visste at «nå kommer målet».
Samkjørte bursdagssanger
Jo kjappere nett, desto mindre forsinkelse. Når vi facetimer over 4G i dag er opplevelsen nesten umiddelbar, men ennå ser vi ikke hverandre i sanntid – signalforsinkelsen kan være nok til at vi avbryter hverandre og føler oss litt uhøflige i møter. Og å synge bursdagssang i kor kan stadig være utfordrende.
Med dagens 5G-dekning, derimot? En noenlunde samkjørt bursdagssang uten alt for høye ambisjoner er faktisk mulig nå. Og om et år eller to?
Da kan du faktisk bruke mobilen til noe så avansert som bandøvinger – noe som ifølge Telenors markedssjef for dekning, Ole Andreas Ræstad, har vært en teknisk umulighet inntil nå, all den tid rytmikk krever presisjon.
– Bassisten og trommeslageren må spille helt på likt, sier Ræstad.
– Er det ikke likt vil musikken høres helt forferdelig ut. Om det skulle sitte et band med fem medlemmer på hvert sitt sted og øver, vil det legges på ny forsinkelse for hvert medlem.
Snart kan trommeslageren holde takten fra "hjemmekontoret".
På et 4G-nett vil denne forsinkelsen kunne ligge rundt 30 millisekunder per bandmedlem, noe som raskt vokser seg så uhåndterlig at man kan glemme å være i synk. Med 5G-nettet vil forsinkelsene bli på under fem millisekunder.
Gjør fjernkirurgi mulig
På dette presisjonsnivået blir et helt nytt spekter av samhandling mulig på tvers av enorme avstander. Da kan bassisten og trommisen gå fra togkræsj til taktfast, og to brødre på hver sin kant av landet kan spille digital pingpong uten ping.
Og, kanskje viktigere:
En spesialisert kirurg i Bergen vil kunne styre en robotarm på et lite helsesenter hundrevis av mil lenger nord. Og da er forsinkelse spesielt viktig – uttrykket kirurgisk presisjon er tross alt ikke tatt helt ut av det blå.
– Roboten må stoppe når kirurgen vil at den skal stoppe, fordi det å kutte feil blodåre kan være helt krise, sier Ræstad.
Om noen år er det mulig at kirurgen befinner seg et helt annet sted i landet enn pasienten.
– Samtidig må du kunne ha full videokvalitet for å kunne følge med på hva som skjer.
Ræstad tror dette vil kunne bidra til en desentralisering som kommer godt med i et langstrakt land.
– Da flytter man spisskompetanse fra de sentrale sykehusene og over til lokale sykehus, kanskje til og med hjem til folk, fordi man ikke trenger å være fysisk ved siden av hverandre lenger.
Med 5G kan kirurgisk presisjon bli mulig også over store avstander.
Uante muligheter
Når 5G er fullt utbygd om noen år, vil det bli en kraftig ny infrastruktur for kommunikasjon som vil kunne utnyttes på måter vi ennå ikke ser for oss i dag. Ræstad sammenligner det med situasjonen tilbake i 2012, da 4G ble lansert.
– Ingen så for seg at jeg skulle bruke mobilen til å handle i butikken, se vaskemaskinen sine programmer og status, eller styre lyspærene mine. I dag er det selvfølgelig, men sa du det i 2012 ville folk trodd du var veldig, veldig rar. Vi er ikke i stand til å se de kreative påfunnene som verdens smarteste mennesker vil gi oss.
Med 5G blir avstanden kort mellom hjem og hytta.
Hva med en digital pingpong-kamp uten ping?
Samtidig mener Ræstad at 5G, eller «fiber i luften» som han kaller det, også vil ha en demokratiserende effekt på teknologien.
– Dette er ting som før var forbeholdt de største bedriftene i Norge, de som kunne bygge store kontrollrom og serverparker. I vårt 5G-nett ligger de mulighetene allerede inne, og vil være noe alle kan benytte seg av.
Når Ræstad snakker, er han tydelig på at dette er eksempler, ikke en fasit rett fra spåkulen.
– Det er ikke sikkert at alt vi fantaserer om i dag vil bli virkelighet, men 5G vil gjøre at muligheten er der.
I berøring med sanntid
Det er også viktig å huske at den lave forsinkelsen Ræstad beskriver, er på nettet innad i Norge. Som helhet er internett et komplekst vev av systemer og nettverk, og Telenor har ikke nødvendigvis kontroll over alle andre steder signalet skal innom på sin ferd.
Ræstad trekker fram serverne nettbaserte dataspill må kommunisere med som et eksempel:
– I Europa står de største spillserverne i Tyskland og i Sverige. Når du spiller er du innom mange servere på vei til Tyskland, og hver server vil legge på forsinkelse.
Hver lille dings og server et signal passerer gjennom vil helt enkelt øke forsinkelsen. Vi er med andre ord ikke helt ankommet den sanne tiden ennå. Men, når tusendelene krymper såpass mye takket være 5G, er vi endelig i berøring med den.
Det blir uansett spennende å se hva 5G-fremtiden bringer.