Adjø til kronglete trådløspassord
Har du et passord det er umulig å huske? Så kjapt endrer du det.
Har du et kronglete trådløspassord som du aldri husker? Glemmer du i tillegg hvor du har gjort av den lille papirlappen hvor du skrev ned passordet?
Det er muligens på tide å skifte passord til noe du faktisk kan huske.
Heldigvis er det svært enkelt å gjøre selv via wifi.telenor.no. Der kan du velge akkurat hvilket navn du vil ha på nettverket, og lage et personlig passord. Det er enkelt å endre passord til din trådløse ruter:
1. Sørg for å være tilkoblet ruteren levert av Telenor
2. Åpne en nettleser og gå til adressen wifi.telenor.no
3. Skriv inn passordet som står under ruteren for å logge inn. Passordet er enten angitt som WPA2-passord eller admin-passord avhengig av hvilken modell av Telenors ruter du har.
4. Trykk på Trådløst. Du kan nå sette nytt nettverksnavn og passord og deretter trykke lagre.
Passordet må bestå av minimum 8 tegn.
Bruk helst mer enn 12 tegn og gjerne kombinasjon av tall, små og store bokstaver for å gjøre ditt nettverk mest mulig sikkert.
Selv om passordet skal være lett å huske, bør du finne på noe litt bedre enn «passord», «1234567890» eller et annet vanlig ord – det skal tross alt holde uvedkommende ute, så det bør ikke være enkelt å gjette seg til.
Lage et godt passord? Slik gjør du det
Har du en annen ruter enn den Telenor leverer er disse tipsene like relevante.
Oppsøk i så fall ruterens dokumentasjon for å se hvordan du endrer passordet.
Viktig for sikkerheten
– Lag et passord av tall, store og små bokstaver som du selv kan huske, sier Clas Mehus, ansvarlig for ruter og hjemmenett hos Telenor.
– Passordet bør være på minimum tolv tegn, og du skal ikke gjenbruke passord fra andre tjenester. En sammensetning av flere ord i stedet for en sammensetning av mer tilfeldige bokstaver og tall kan være en enklere måte å ha langt godt passord som er enkelt å huske.
Mehus mener man bør være kritisk til hvem man deler det trådløse nettet sitt med.
– Det er naturlig at venner og barnas venner får tilgang til det trådløse nettet ditt. Men vær klar over at nettverkspassordet ditt ikke bare gir tilgang til internett, men også til hele nettverket ditt. Men du har nødvendigvis ikke kontroll på hvordan de som har passordet bruker ditt nett, håndterer passordet videre eller om de har virus på sine enheter som kan utgjøre en trussel hos deg.
To løsninger for å endre passord på ruteren
Én løsning på dette kan være å endre passord med jevne mellomrom. Slik fjerner du muligheten for at andre kan snylte på nettet ditt. Og for deg med barn som synes iPad er kulere enn husplikter:
Kanskje frister det litt mer å rydde rommet når belønningen er å få tilgang til det nye internettpassordet?
Et passordbytte medfører imidlertid at alle de trådløse enhetene dine må kobles til på nytt (se hvordan lenger nede i saken), noe som kanskje ikke er praktisk å måtte gjøre ofte. Om du ofte deler passord med venner som besøker deg kan en annen lur metode derfor være å sette opp et eget gjestenett på ruteren.
Dette gir tilgang til internett, men ikke resten av nettverket som datamaskinene og de andre dingsene dine er koblet til – en fin mellomløsning, siden du ikke trenger å koble opp alt utstyret ditt på nytt om du bytter passord på gjestenettet.
«Baby Yodas kraftfelt»
På samme sted som du setter nytt passord, kan du også endre navn på både hjemmenettverk og gjestenettverk.
Nettverksnavnet må gjerne være kreativt – bare husk at naboene også kan se hva nettverket ditt heter.
Og et lite sikkerhetstips:
Ikke bruk gateadresse, navn eller andre ting som kan gjøre det lettere for uvedkommende å skjønne hvem nettverket tilhører. Dette gjelder både for hacking og mer tradisjonelle innbruddstyver – det at «Familien Hansens supernett» har vært avskrudd i flere dager er et godt hint om at noen er på ferie.
Det er med andre ord fritt fram å kalle nettet for «Liverpool» eller «Baby Yodas kraftfelt» - da er det også lettere å finne det for familie og venner som er på besøk.
Husk allikevel på at nettverksnavnet vanligvis er synlig for naboene dine, så gi det et navn du kan stå for.
Koble til enheter på nytt
Etter en passordendring må alle trådløse enheter (som Playstation, skriver, mobiltelefoner og nettbrett) kobles til på nytt.
Er du usikker på hvordan det gjøres, se i brukermanualen for enheten du skal koble til.
Slik kobler du PC/Mac, nettbrett og mobil til trådløst nettverk:
Windows: Klikk på ikonet for trådløst nettverk nede ved klokken og datoen. Klikk på ditt nettverk og velg Koble til. Skriv inn det nye nettverkspassordet, trykk Koble til.
Mac: Klikk på ikonet for trådløst nettverk. Trykk på ditt nettverk. Skriv inn det nye nettverkspassordet, klikk Koble til.
Mobil og nettbrett: Gå inn på «Innstillinger» på enheten din. Velg «WiFi», forsikre deg om at WiFi er slått på og se etter listen over tilgjengelige nettverk. Velg nettverket du vil kobles til ved å trykke på det. Tast inn passord og trykk deretter «Koble til».