To av tre nordmenn har vært utsatt for datakriminalitet
Datakriminalitet er nå trolig mer utbredt enn noen annen form for kriminalitet, viser en ny undersøkelse.
En undersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag fra Telenor viser at 64 prosent av alle nordmenn er blitt utsatt for en eller annen form for lovbrudd på nett.
I gjennomsnitt stoppet Telenor 115 000 uønskede anrop hver eneste dag i 2021.
– Ingen annen form for kriminalitet rammer så mange, så ofte, som forsøk på å stjele digital informasjon. Alle som er påkoblet nett er utsatt for risiko, så kunnskap og bevissthet rundt datakriminalitet er svært viktig, sier Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsanalytiker i Telenor.
Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsanalytiker i Telenor, advarer mot nye svindelmetoder. Foto: Martin Fjellanger
Forsøk på å få tak i private data, såkalt «phishing» er den absolutt mest omfattende formen for digitalt lovbrudd. Omtrent halvparten av befolkningen oppgir at de er blitt utsatt for slike forsøk i en eller annen form.
Én av ti er blitt utsatt for innbrudd i, eller misbruk av egne sosiale nettverk.
Om undersøkelsen
Undersøkelsen ble gjennomført av Kantar, der respondentene er trukket fra Kantars web-panel.
Resultatene kan ansees som representative for den norske befolkningen over 18 år.
Totalt 1026 respondenter er intervjuet, og undersøkelsen ble gjennomført 14. til 22. juni 2022.
Mange rammes også indirekte, 16 prosent av befolkningen har opplevd at bedrifter de er avhengig av er blitt rammet av dataangrep.
Slik stjeler de identiteten din – og låser deg ute fra e-post og sosiale medier >
Spiller på følelser
De siste årene har Telenor sett at omfanget av svindelforsøk har økt, samtidig som forsøkene blir stadig mer sofistikerte. Et eksempel på dette er såkalt «Politisvindel».
– Svindlere tar kontakt og utgir seg på en overbevisende måte, for å være fra politiet, banken din eller andre du stoler på. Målet er å overtale deg til å oppgi koder, passord og annen sensitiv informasjon, ved hjelp av historier og forestillinger. For eksempel kan de hevde at du er blitt utsatt for bedrageri, som gjør at de trenger innloggingsdetaljer og BankID for å begrense tapet ditt, sier Busch.
Sant eller svindel? Disse 4 tegnene avslører om du blir manipulert >
Utviklingen innen datakriminalitet skjer i høyt tempo, og kriminelle er raske til å ta i bruk ny teknologi for å utvikle nye og mer avanserte metoder.
– Dette er litt som kattens lek med musen. Når vi oppdager og blokkerer noen muligheter, ser vi raskt at det utvikles nye og kreative måter å angripe på. For eksempel utvikles nå den såkalte deepfake-teknologien i høyt tempo. Foreløpig er ikke dette noe vi ser at kriminelle har tatt i bruk i særlig grad, men det er ikke utenkelig at de vil gjøre dette når teknologien blir mer moden og tilgjengelig, sier Busch.
Sikkerhetsekspertens råd
Å bli utsatt for datakriminalitet kan ha store konsekvenser, både personlig og økonomisk. Det er likevel flere ting man kan gjøre for å få en tryggere digital hverdag:
Vær obs på lenker og falske nettsider. Dette er tegnene på at nettsiden er falsk >
Oppgi aldri privat informasjon på nettet uten at du er helt sikker på at du stoler på mottakeren. Vær obs på målrettet svindel >
Ha en god passordsikkerhet. Med disse programmene glemmer du aldri passordet ditt >
Bruk tofaktorautentisering – det stanser veldig mange forsøk på datainnbrudd. Slik aktiverer du tofaktorautentisering >
– Kunnskap er det beste forsvar, så vårt råd er at du setter deg inn i truslene og hvordan de kriminelle arbeider, avslutter Busch.
Ekstra trygghet med Telenor
Inkluderte sikkerhetstjenester
Sikkerheten til kundene er Telenors høyeste prioritet. For å sikre en tryggere hverdag, forebygge svindel og gi hjelp hvis uhellet er ute, har man inkludert viktige sikkerhetstjenester i abonnementene sine:
Inkludert i både private mobilabonnement og bredbåndsabonnement:
Nettvern
I tillegg er disse tjenestene inkludert i alle private mobilabonnement:
Nettslett
Se Hvem
Min Sky
Sikkerhetspakken SAFE
SAFE er en sikkerhetspakke fra Telenor som sørger for at du surfer trygt med mobilen, blir varslet hvis informasjon om dine betalingskort eller e-postadresser havner på avveie, og får hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri, svindel ved netthandel eller annen form for nettsvindel. SAFE inkluderer tre tjenester:
SAFE WiFi
SAFE ID-vakt
SAFE Svindelforsikring
SAFE koster 129 kr/md. Tjenesten er tilgjengelig for alle, også for deg som ikke er Telenor-kunde.