Søk
Meny

Slik sikrer du deg mot svindel i 2022

Sikkerhetstips for 2022

Også i 2022 vil vi utsettes for svært mange svindelforsøk. Dette er grepene du kan ta for å sikre deg selv – og dine nærmeste.

Sjansen er stor for at du har vært utsatt for mange forskjellige svindelforsøk gjennom året som har gått – enten det er på mobilen, via e-post. på nettet … eller alle steder.

– Vi ser at omfanget bare øker, samtidig som svindlerne blir mer kreative og kyniske i måtene de går frem på. Og mange lar seg dessverre lure, sier senior sikkerhetsanalytiker Thorbjørn Busch i Telenor.

– Når vi går inn i 2022, er det veldig lite som tyder på at vi vil se mindre til disse svindelforsøkene – snarere tvert imot. Derfor er det viktigere enn noensinne å vite hva man skal beskytte seg mot, og hvordan du best gjør dette, sier Busch.

For at du skal kunne gå sikkert inn i det nye året, anbefaler han følgende fem tips for en mest mulig trygg digital hverdag. Sjekk også den praktiske sjekklisten i bunn av saken!

Vær også obs på siste versjon av Flubot som lokker med «video av deg»  >

1. Kunnskap er det beste forsvar

– Skal du unngå å bli svindlet, må du vite litt om hva du bør være obs på. Det kommer vi ikke utenom, sier Busch.

Å bli utsatt for svindel kan ha store, negative konsekvenser, både personlig og økonomisk. Dette innser mange dessverre først når det er alt for sent, og skaden allerede har skjedd.

– Det florerer med svindelforsøk i alle de digitale kanalene vi bruker daglig, og dette er derfor noe vi alle må forholde oss til, sier Busch.

Det er først når du lærer deg typiske kjennetegn på svindel, hva svindlerne er ute etter og hvordan de går frem, at alarmklokkene dine kan ringe når du blir utsatt for dette, forteller sikkerhetseksperten:

– Av og til er det magefølelsen som redder deg fra å gå i fella. Men skal magefølelsen virke, må den først bli trent opp.

Sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor

Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor.

2. Snakk med dine nærmeste om sikkerhet

Kanskje har du allerede lest deg litt opp på de siste svindeltrendene – og begynner å få magefølelsen på plass? Når du får en SMS med en lenke det «haster» å trykke på … så lukter du lunta og sletter den?

– Det som er åpenbart for deg, er dessverre ikke det for andre. Da er det viktig at du deler av din erfaring og kunnskap, oppfordrer Thorbjørn Busch.

Han påpeker at grunnen til at det er mye svindel i omløp, er fordi mange faktisk går rett på limpinnen.

– Spesielt i perioder der vi er mer isolerte fra hverandre, er det viktig at du snakker om nye svindeltrender med de rundt deg, spesielt de du mistenker at ikke har fått det med seg. Gjør deg gjerne også tilgjengelig for spørsmål om noen skulle være usikre – ingen spørsmål bør føles for dumme, sier Busch.

Han minner også om hvordan ringvirkningene av svindel indirekte kan ramme andre enn bare svindelofferet.

– Om noen av dine nærmeste mister tilgang på sin mobil, e-postkonto eller sosiale medier, kan dette også slå tilbake til deg som venn eller familie – ved at privat informasjon du har delt med dem også kan komme på avveie og bli misbrukt, sier Busch.

3. Aldri oppgi privat informasjon

De kriminelle kommer stadig opp med nye og kyniske måter å svindle oss på. Da kan selv de med en godt utviklet magefølelse bli usikre på om noe er svindel eller ei …

– Derfor kan være greit å alltid følge en hovedregel: Aldri oppgi privat informasjon til noen som kontakter deg, og i hvert fall ikke om henvendelsen er uventet, sier Thorbjørn Busch.

For selv om svindelforsøk kommer i mange former, er svindlerne stort sett alltid avhengig av å lure deg til å utføre en aktiv handling.

– Dette kan være å taste inn et passord, legge inn kortinfo, oppgi BankID – eller som vi har sett mer av i det siste, engangkoder som brukes til tofaktorautentisering av forskjellige tjenester, sier Busch.

Han ber oss være bevisste på at seriøse aktører aldri vil be om slik informasjon over telefon, e-post, SMS eller andre kanaler.

– Men dette kan være lett å glemme om henvendelsen virker seriøs, og problemet de skisserer framstår som reelt – som at du er i ferd med få kontoen din stengt, sier Busch og følger opp:

– Fortsatt står hovedregelen fast: Aldri oppgi privat informasjon på direkten, men kontakt selv aktøren via kundeservice. Om problemet er reelt, kan de da hjelpe deg videre.

4. Vær obs på lenker og falske nettsider

Svært ofte vil en svindelhenvendelse, enten det er via e-post, SMS eller en direktemelding, inneholde en lenke du blir lurt til å trykke på.

– Dette er noe vi for eksempel har sett mye av i det siste, med Flubot-viruset som sprer seg på Android-mobiler. Her får mottakeren en SMS om at de har en pakke på vei, eller at de har fått en talemelding – etterfulgt av en lenke, sier Busch.

– Trykker du på denne lenken, blir du bedt om å laste ned en app for å «finne pakken» eller «lytte til talemeldingen». Men gjør du dette, får du i stedet et virus på mobilen din, sier Busch.

Enten det er snakk om et virus eller såkalt «phishing», der du blir lurt til å oppgi passord, bankinfo eller annen informasjon‚ er det to ting som gjerne går igjen: En lenke det «haster» å trykke på, og en nettside som ved første øyekast kan se ekte ut … men som i virkeligheten er falsk.

– Selv om nettsiden kan se ut som en innloggingsside på for eksempel Telenor.no, kan det i stedet være svindlere som står bak. Alt du skriver inn der, vil de kunne snappe opp og videre utnytte, sier Busch.

Alle Telenors mobil- og bredbåndskunder er sikret av sikkerhetsfilteret Nettvern, som i svært mange tilfeller vil hindre deg fra å besøke falske nettsider – slik at du unngår potensiell svindel.

– Men det vil alltid være noe som slipper gjennom. Da er det viktig å vite at du som hovedregel bør være varsom med å trykke på lenker i e-poster og meldinger, og være obs på faretegnene på falske nettsider.

5. God passordsikkerhet – og tofaktorautenstisering

Fortsatt bruker altfor mange nordmenn enkle passord som «123456» eller «Liverpool» … og gjenbruker dette på tvers av alle forskjellige tjenester og nettsider de måtte bruke.

– Bruker du ett passord på mange nettsider, er sjansen stor for at dette allerede er lekket på nett. Da er det en smal sak for kriminelle å logge seg inn på kontoene dine – noe som kan koste deg dyrt på flere vis, sier Busch.

For at du skal unngå å bli utsatt for kontokapring med alt det kan medføre av negative konsekvenser, har Busch følgende råd:

– Sørg for god passordsikkerhet. Og for all del: Bruk tofaktorautentisering der du kan, ettersom dette stopper nesten alle svindelforsøk du blir utsatt for.

Se konkrete og praktiske tips i sjekklisten nedenfor.

I denne praktiske sjekklisten kan du få noen nyttige og konkrete råd om hva du må ha på stell for å verne om din sikkerhet – også i 2022:

  • Bruk unike passord – og forskjellig passord på alle nettsider og tjenester. Vi har samlet noen gode tips for hvordan du kan lage sikre passord.

  • Oppbevar passordene i et sikkert passordhvelv – disse kan gjerne foreslå og holde styr på passordene dine

  • Alltid bruk totrinnsverifisering der du kan – dette vil stoppe 99% av av alle svindelforsøk, ved at du må taste inn en unik og tidsbegrenset kode i tillegg til passordet.

  • Om du lurer på om e-posten din (og eventuelle passord knyttet til den) er lekket på nett, anbefaler vi at du tar e-postsjekken.

Vil du ha flere tips til hvordan du kan bli tryggere?

Telenor har laget et sikkerhetsunivers fullt av alt du trenger å vite om din egen nettsikkerhet. Sjekk for eksempel om din e-postadresse er på avveie og hvilke forholdsregler du bør ta for å bli tryggere på nett.

Lær mer på telenor.no/sikkerhet >

Husk også at du kan få svindelvarsel med Se Hvem-appen.