Søk
Meny

Slik blir barnet ditt mobilklart til skolestart

Gutt har fått mobil til skolestart

Skal barnet ditt få mobil til skolestart? Her er alt du må tenke på – rundt mobilabonnement, mobilregler og mobil.

Ni av ti barn har egen mobil innen de er 10 år – samtidig som fire av fem foreldre vegrer seg for å gi barnet mobil. Det paradokset sier noe om hverdagen vi lever i – og at barnas forventninger ikke står helt i stil med foreldrenes bekymringer.

Og kanskje er det ikke så stor grunn til bekymring: Barn kan nemlig lære utrolig mye av å bruke mobiltelefonen – samtidig som det kan gi en økt trygghet i hverdagen. Men de er avhengige av hjelp, og derfor er sunt mobilvett en stadig viktigere del av oppdragelsen i en digital hverdag. Når barnet får en egen mobiltelefon er det derfor flere ting å tenke på. 

Her er alt du bør huske på før mobilen får sin plass ved siden av pennal og matpakke i sekken til skolestart:

1. Mobilabonnementet bør være tilpasset alderen til barnet

Fra barnet får sin første mobil og frem til de blir myndige, vil mobilbehovet endre seg. Derfor er det viktig at abonnementet er tilpasset alderen til barnet når det gjelder hvilke tjenester som er inkludert og tryggheten som følger med.

Husk at frihet for barnet og kontroll for foreldre går hånd i hånd. Med de rette begrensningene innebygd i abonnementet, vil barnet kunne leke seg med mobilen og lære seg å bruke den, uten å støte på innhold som på en eller annen måte er upassende. Samtidig kan du som forelder føle deg litt tryggere fordi du har bedre oversikt over mobilbruken.

Med mobilabonnementene Optimal 10 GB og Liten 5 GB fra Telenor får de yngste mobilbrukerne flere viktige ting som gir trygge rammer for å bli kjent med mobilen; blant annet skreddersydde sikkerhetstjenester som Sikker Bruk og Mobilmerket. Men ikke nok med det – alle under 13 år får 180 kr i rabatt på månedsprisen!

Og ikke fortvil dersom du synes det er vanskelig å fastslå hvilken datamengde som er best egnet barnet ditt. Det kan du nemlig justere underveis. Blir det mange ekstra datapakker bør dere vurdere å justere datamengden som er inkludert. Velger dere et abonnement uten binding (f.eks. Optimal 10 GB eller Liten 5 GB), kan dere når som helst bytte til det abonnementet som passer barnet best.

2. Bli enige om mobile kjøreregler

Allerede før barnet får mobilen, vil det være lurt at dere sammen blir enige om hvilke grenser som gjelder for mobilbruken. Nettvett.no har fem punkter dere kan bruke som utgangspunkt (se faktaboks under), men det er viktig at dere selv finner ut hva som passer for dere.

Når barnet og du er enige, vil dere også ha gode kjøreregler som alle kan forstå og respektere i en travel mobilhverdag. Det er blant annet viktig med tanke på bildedeling i sosiale medier – særlig før skolestart.

5 punkter dere bør bli enige om:

  • Hvordan skal mobiltelefonen brukes?

  • Hvem kan det ringes til?

  • Hvem skal betale telefonregningen?

  • Hva kan lastes ned på telefonen?

  • Hva gjør man dersom man opplever ubehagelige ting?

Kilde: nettvett.no

3. Helt eller litt ny mobil?

Når du skal velge telefon barnet ditt skal ha med seg til skolestart, har du tre valg:

Hver av disse har sine fordeler. Det er naturligvis noe eget med å pakke opp en flunkende ny mobiltelefon – den gleden kan voksne så vel som barn kjenne på.

De nyeste mobilene (for eksempel iPhone 13) ligger kanskje litt for høyt opp i pris. Samtidig er det greit å huske på at nyere mobiler gjerne har moderne funksjoner som barna forstår og ofte bruker fullt ut – og da vil kanskje  de aller billigste modellene by på «for lite» for et kreativt utforskersinn. 

For mange holder det i massevis med en brukt mobil, enten det er din gamle eller en du gir nytt liv ved å kjøpe brukt, for eksempel gjennom God Som Ny. Ikke bare er det rimeligere, det er også en god anledning til å lære barnet om verdien av gjenbruk av dyrebar teknologi.

4. Velg mobil og merke du kjenner selv

Moderne mobiler er ofte enkle å ta i bruk, men hvis det er din aller første, er det nødvendig med litt veiledning. 

Ettersom det er svært mange modeller å velge mellom, er et godt tips er å velge en mobil dere som foreldre kjenner selv. Det vil nok oppleves som tryggere både for barnet og dere. Husk at Android-mobiler fra Samsung og Sony vil ha noe ulikt grensesnitt, selv om de tar utgangspunkt i det samme operativsystemet. 

Samtidig vil du som forelder ha større mulighet til å styre skjermtid og ulike tilganger om dere bruker samme operativsystem – her har både iPhone og Android gode systemer for barnekontoer og familegrupper.

Før skolestart lønner det seg også ta med i betraktningen hvordan barna bruker mobilen. Når det går litt fort i svingene – noe det gjerne gjør for de minste – er det overhengende fare for at skjermen får riper eller knuser. En vann- og støvbestandig mobil er et godt utgangspunkt, men det kan uansett være en god idé å ta med en skjermforsikring på kjøpet.

Tips: Kjøper du en mobil med SWAP til skolestart, er skjermforsikring alltid inkludert.

gutt mobil illustrasjon skolestart

5. Vær en god mobilguide – og et godt forbilde

Når barnet skal komme i gang med mobilen, er det lurt at du som forelder er med fra start. Sett av tid til å gå gjennom grunnoppsettet sammen og forklar hva det er barnet gjør. Da kjenner dere oppsettet og hvordan mobilen fungerer, og kan hjelpe barnet å forstå hvordan alt henger sammen.

Mobilmerket er en annen lærerik – og ikke minst morsom – måte å lære god mobilbruk. Tjenesten er utviklet av Telenor i samarbeid med Røde Kors, og involverer både barn og foreldre. Eksempelvis blir dere spurt om hvor viktig det er å ha en låsekode, hvilke apper man kan laste ned og om det er greit å dele bilder av venner.

Testen er en god samtalestarter mellom deg og barnet – og kanskje også en fin og viktig repetisjon for deg!

Husk også at du er et forbilde for barna dine – på godt og vondt. Om de ser at du selv bruker mye tid på mobilen, er det lett for dem å gjøre det samme. Kanskje er dette en god anledning for deg som forelder å tenke over dine egne mobilvaner, og kanskje innføre «mobilfri» stunder for eksempel under måltidene?

Lykke til med mobil- og skolestart!

Sjekkliste for barnets første mobil og abonnement

  • Er mobilen barnevennlig i bruk?

  • … og kjenner du som forelder grensesnittet?

  • … og tåler den en støyt?

  • Bør den være helt ny eller kan barne arve din gamle?

  • Hvor mye data skal abonnementet inkludere?

  • … og hvilke tjenester bør det ha?

  • Er dere enige om hvordan mobilen skal brukes?

  • Vet du hvordan du kan hjelpe barnet med å bli en god mobilbruker?