Fersk student i Trondheim? Her er tipsene du trenger!
Studiestart og en ny hverdag nærmer seg med stormskritt. Disse tipsene kommer godt med når du skal bli kjent med studentbyen Trondheim.
I disse dager fylles studentbyene seg med studenter fra hele landet. Som fersk student i en helt ny by har du mye spennende i vente.
Vi har samlet en huskeliste med tips og triks til hvordan du enkelt kan bli kjent med den nye byen og studenttilværelsen din. Det er bare å glede seg!
Studentbeviset alltid tilgjengelig
Noe av det første du bør gjøre er å laste ned studentbevis-appen Student ID. Det kan være nyttig når du for eksempel reiser med mobilbilletten til AtB, hvor du må vise gyldig studentbevis.
I tillegg har ofte mange butikker, kafeer og arrangementer egne tilbud eller priser for studenter – enda en grunn til å ha studentbeviset lett tilgjengelig.
Tips! Last også ned appen Studentpakken, som gir deg fullstendig oversikt over hvor det finnes studentrabatter og hvilke tilbud ulike butikker har.
Ikke gå deg vill på campus
Skal du bli en del av de flere tusen studentene ved NTNU i Trondheim, er appen Mazemap veldig nyttig. Den gir deg tilgang til interaktive kart over NTNU, som hjelper deg å finne frem til forelesningssaler og eventuelle rom du har booket.
Kom deg raskt og enkelt rundt i byen
Når du skal bevege deg rundt i Trondheim, bør du ha reiseappen AtB og AtB Mobilbillett. Der kan du både planlegge reisen din, finne avganger i sanntid og kjøpe billett.
Ønsker du å ta deg rundt i byen med sykkel, kan du laste ned appen Trondheim Bysykkel. Den bruker du for å låse opp og låse igjen sykkelen du låner. I appen ser du hvor mange sykler som er tilgjengelige der du ønsker å hente sykkel, og du kan se et kart med oversikt.
PS! Er du fan av elsparkesykkel, er det tre aktører i byen som tilbyr dette: Ryde, Voi og Tier.
KOM DEG RUNDT MED KOLLEKTIVT: Skal du reise mye med buss i Trondheim, bør du laste ned appen reiseappen AtB.
Alltid en konsert å oppleve
Trondheim har et bredt og aktivt underholdningstilbud. Er du musikkinteressert, bør du sjekke ut Samfundet sine tre konsertscener; Storsalen, Knaus og Klubben. Her er høstens program. På Byscenen midt i sentrum arrangeres det også jevnlig store konserter og show. Sjekk ut kalenderen for høsten her. Sjekk også ut Kafé Skuret og Moskus!
Hvert år arrangeres det en rekke festivaler i Trondheim, blant annet Pstereo og Festningen i august, og Trondheim Calling i februar. Nytt i år var Neon-festivalen i juni, som også arrangeres i 2023. Annethvert år arrangeres UKA – Norges største kulturfestival og eldste studenteruke. Neste gang er oktober 2023.
NYT FESTIVALLIVET: Gjennom året arrangeres det flere festivaler i Trondheim.
PS! Er du glad i å dra på kino? I appen Trondheim Kino kan du se hvilke filmer som går på byens to kinoer – Prinsen og Nova. Kjøper du kinobilletter for flere, kan du enkelt dele dem med venner på sms.
Samfundet – det naturlige samlingspunktet
Studentersamfundet i Trondheim er Nordens største studentersamfunn, Norges tredje største konsertarrangør og selve hjertet i studiebyen. Samfundet er en organisasjon som eies av og drives av sine rundt 16 100 medlemmer.
Det røde runde huset er et samlingssted for studenter, og huser både konserter, ulike kulturarrangementer, utallige barer, en kafé og en restaurant. Samfundsmøtene på huset er viet til debatt om politikk og aktuelle spørsmål, eller til underholdning og moro.
Ut på tur
Trondheim byr på flere fine turmuligheter. Rundt selve bykjernen går det en promenade, Midtbyrunden, på 5,9 kilometer. Turen er godt skiltet, og her går du langs både Trondheimsfjorden, kanalen og Nidelven.
Vil du komme tettere på havet, er Ladestien på 8 kilometer å anbefale. Den tar deg forbi flere av byens mest populære badestrender, og du kan se festningsverk fra krigen. Ta gjerne turen innom kafeen på Sponhuset i Ringvebukta eller Ladekaia på Østmarkneset.
Foretrekker du marka, byr Bymarka på uendelig naturareal. Om vinteren finner du for eksempel 25 mil med skiløyper der. Bymarka er lett tilgjengelig både med buss og trikk.
Om sommeren er den lille øya Munkholmen i Trondheimsfjorden, 2 kilometer utenfor Trondheim, et populært sted for bading og soling. Der finner du også en kafé og en liten restaurant med uteservering. Du kan enkelt komme deg dit med båt fra Ravnkloa i enden av Munkegata midt i Trondheim sentrum.
MUNKHOLMEN: Nyt late, sensommerdager på idylliske Munkholmen i Trondheimsfjorden.
Tips! Last ned UT – Den Norske Turistforening sin app. Her kan du se oppdaterte kart med merkede sommer- og vinterruter, og få forslag til både flotte fotturer, skiturer, sykkelturer, padleturer og annet. Appen viser også turisthytter og andre overnattingssteder. Ved å bruke GPS-posisjonen på mobilen din kan du finne turmuligheter i nærheten av deg. Last ned offline-kart du kan bruke på tur når du er uten mobildekning.
Skaff deg et mobilabonnement tilpasset studentlivet
I en studenthverdag er det mye som skjer hele tiden, og du er som regel avhengig av både god dekning og nok data stort sett døgnet rundt:
Med mobilabonnement fra Telenor får du ubegrenset data med aldersrabatt for deg under 30 og mange smarte fordeler inkludert.
Pssst! Dersom du ikke trenger ubegrenset data, får du med Feriedata i Optimal 10 GB-abonnementet som gir deg 100 GB ekstra data 5 uker i året. Naturligvis med de samme gode fordelene!
Andre nyttige apper:
Wolt og Foodora: Få mat levert på døra på null komma niks!
Too Good to Go: Bidra i kampen mot matsvinn og kjøp mat for en rimelig pris fra ulike restauranter, kiosker, kafeer og butikker
Mattilbud: Få ukens tilbud hos alle matvarekjedene i Norge.