Søk
Meny

6 tips som redder mobilen i kulda

Slik kan du unngå kald mobil

Du tar på deg lue og votter før du går ut i vinterkulda. Men er du like flink til å beskytte mobilen din?

Mobilen er like naturlig å ha med på tur som kvikklunsj og appelsiner. Men for mobilen din kan dette dessverre oppleves som det verste mareritt. 

Selv om mange av dagens smarttelefoner er teknologiske vidundere, er ikke alle laget for å være ute når gradestokken synker under 0 grader. Ikke bare suger kuldegradene batteriet ut av telefonen, men den kan også få varige vannskader. I verste fall kan du ende opp med en ødelagt og ubrukelig telefon. 

Gi mobilen kroppsvarme

Eventyrer og polfarer Rune Gjeldnes har lang erfaring som polfarer, og er den første og eneste som har krysset verdens tre store isflater uten etterforsyninger. Det er ikke rart at har han lært seg noen lure triks for hvordan mobilbatteriet kan vare ekstra lenge når kuldegradene biter.

- Mobiltelefonen bør ligge så kroppsnært som overhodet mulig for å holde varmen. Både batteri og telefon bør alltid være «romtemperert» før man bruker den. Legg gjerne en håndvarmepute eller fotvarmepute som gir varme i mange timer sammen med mobilen, forteller eventyrer og polfarer Rune Gjeldnes.

Polfarer Rune Gjeldnes gir tips mot kald mobil

Med et par enkle triks kan du holde mobilen levende i vinterkulda. Polfarer Rune Gjeldnes forteller deg hvordan. Foto: Privat.

Hvorfor fryser mobilen?

For hvor frustrerende er det ikke når skjermen plutselig ikke vil reagere på berøring, eller at batteriet tømmes for strøm i rekordfart.

Ifølge blant andre Live Science skyldes mobildød i kulda som regel kjemiske prosesser i batteriene. Den lave temperaturen forsinker den kjemiske prosessen, men vil samtidig gi høyere motstand inne i batteriet. Mobilbatteriet blir derfor «lurt» til å tro at mobilen er tom for batteri – selv om mobilen er fulladet.

Slik beskytter du mobilen mot kulda

  1. Oppbevar mobilen på innerlomma – men pass på hvis du skal være i fysisk aktivitet. Har du klær som ikke puster, kan mobilen ta skade av eventuell kondens.

  2. Oppbevar mobilen i en vanntett pose, spesielt hvis det snør eller regner. Det finnes mye fancy på dette området, men som fuktbeskyttelse kan du gjerne bare bruke en ZipLock-pose. 

  3. Et annet billig alternativ, er å bruke en ullsokk som både varmer og trekker til seg fuktighet. Legger du i tillegg ullsokken i en plastpose, vil mobilen være ekstra beskyttet.

  4. Slå av WiFi, BlueTooth og andre funksjoner som fortærer batteri, og juster ned lysstyrken på skjermen til ett minimum. 

  5. La telefonen ligge i lommen. Bruk hodetelefoner til å ringe og motta anrop. Skal du høre på musikk, bruk fjernkontrollen på hodetelefonene til å skifte låter og justere volum.

  6. Unngå store temperatursvingninger. Ikke gå rett fra minus 20 og til pluss 25. Da ber du nemlig om problemer. Sørg for å akklimatisere telefonen før du tar den inn i stua. Dette kan gjøres ved å pakke mobilen inn i en lufttett plastpose før den tas inn varmen.