Søk
Meny

Fem turforslag til deg med hund

Bilde som viser Cocker Spaniel-hund sittende i en grønn skog

Ta med hunden på langtur, og få rikelig med naturopplevelser i samme slengen.

Å ta med hunden på langtur i skogen eller på topptur i fjellheimen er en fin måte å sørge for at både du og familiens firbeinte er i god form.

Men hvor skal du legge turen? Her har vi samlet noen tips til steder og turer for alle typer hundeeiere, med forslag til hundevennlige overnattingssteder.

Får hunden din nok mosjon? Les veterinær Trude Mostues tips om hundehelse og overvekt.

Å skue hunden på hårene

De fleste hunder elsker å gå på tur. Visste du at hunder bruker nesten halvparten av den aktive tiden sin på å utforske? 

Det får de rikelig med muligheter til når du legger ut på langtur. Samtidig må du huske å ikke skue hunden på hårene: Hundens behov for aktivitet - samt den generelle fysiske formen deres - varierer på tvers av rase, og fra hund til hund.

Halvnært bilde av hund i vinterlandskap

Husk at den fysiske formen varierer på tvers av hunder. Avbildet er Tia, en Gordon setter, som nok vil mestre de aller fleste turer. Rasen har tradisjonelt blitt brukt til jakt på fugler og vilt.

En tommelfingerregel kan være å vurdere lengde og type tur opp mot hvilken rase hunden din er, og hva hunden typisk er blitt brukt til. Har du Mitt Spor fra Telenor, kan du også sjekke hundens eget aktivitetsnivå i appen.

Langtur, helgetur og dagstur – her er fem knallgode turforslag til deg med hund:

Noen av turområdene kan ha varierende dekning i områder, og det kan derfor være smart å sjekke dekningen før du legger ut på tur.

1. Langhelg i Femundsmarka

  • Lengde: 59,4 kilometer

  • Tid: 4 dager

Femundsmarka Nasjonalpark er et av Skandinavias største sammenhengende villmarksområder, og et mekka for turentusiaster på to og fire bein. Området ligger i et fjellområde i Innlandet og Trøndelag, mellom sjøen Femunden og grensa til Sverige.

Akkurat denne turen går over fire dager fra Elgå via Svukuriset, Røvollen, Ljøsnåvollen, Langen og tilbake via Elgå. Terrenget går gjennom karrig furuskog, vassdrag, fjell og og grusrygger, og er tenkt som en avslappende tur for hund og familie.

På turen kan du bestige Gråvola og se den fantastiske utsikten over Femunden. Overnattingen skjer på Røvollen, en selvbetjent DNT-hytte med 25 sengeplasser – men husk at du må reservere på forhånd. Røvollen hytte har også et separat hunderom. 

Book overnatting på Røvollen her eller les mer om hele ruta hos Ut.no.

Bilde av mor og to sønner i skogen med hund

Pexels / Alexandr

Passer turen for min hund?

Å ta med kongepuddelen på vidda er noe annet enn om du slår følge med en Sibirsk husky. Still deg derfor noen kontrollspørsmål om hunden din:

  • Pleier hunden min å bli sliten fort - henger den noen ganger etter når jeg går på tur?

  • Er hunden min overvektig eller har den andre helseproblemer?

  • Har jeg en liten eller stor hund?

  • Hvilken rase er hunden min?


En lang fjelltur kan være belastende for både små og store hunder hvis terrenget er ulendt, mens de aller fleste hunder takler dagsturer i skog og mark. Små hunder kan riktignok overraske med sin utholdenhet, på samme måte som store hunder fort kan bli slitne på grunn av sin vekt og relativt sett høyere energiforbruk.

2. Tusenårsvarden i Moldedalen

  • Lengde: 7,4 kilometer

  • Tid: Etter eget tempo

I området Romsdalen og Eikesdalen litt utenfor Molde ligger den nydelige turstripa mot Tusenårsvarden i Moldedalen. Her kan du sykle, gå på ski eller ta beina fatt i det lett kuperte terrenget. 

På sommeren kan du stoppe innom Auduntjønna for en dukkert i det friske vannet, og herfra kan du også se Tusenårsvarden som ble reist i forbindelse med overgangen til år 2000. Følg stien på sørsiden av Auduntjønna for å nå selve varden, og ta en titt på de over 20 år gamle “tusenårshilsningene” fra lokalfolk og skoleklasser.

En tur til Tusenårsvarden i Moldedalen er en trivelig tur som passer alle vektklasser og magemål. 

Les mer om hele ruta på Ut.no. Vil du gjøre turen til en fullverdig langhelg i Molde? Thon Hotel Moldefjord er blant mulighetene for deg med kjæledyr.

Moldevatnet

Moldevatnet i Molde kommune i Møre og Romsdal. (Foto: Unsplash)

3. Tromsdalstinden i Ytre Troms

  • Lengde: 17,1 kilometer

  • Tid: 6 timer

Også nordlige deler av landet byr på flotte turmuligheter, som Tromsdalstinden i Ytre Troms. 

Toppen er med sine 1238 meter den høyeste som er synlig fra Tromsø. Samtidig er toppen tilgjengelig nok til å la seg bestige av en vanlig barnefamilie med hund, og deler av strekningen er fullt mulig å sykle.

Ankomst via Tromsdalen, sørøstover fra Tromsøsundet – les mer om hele ruta på Ut.no.

Vil du gjøre turen til en langhelg, er Thon Hotel Tromsø, Scandic Ishavshotel og Comfort Hotel Xpress Tromsø blant hotellene hvor du kan ha med kjæledyr.

4. Trolltunga på Hardangervidda

  • Lengde: 14,5 kilometer

  • Tid: 10 timer

Denne turen er myntet på friskusene blant oss, både med og uten pels. Trolltunga ligger på Hardangervidda, og turstien dit løper parallelt med den eventyrlige Hardangerfjorden.

For å gå Trolltunga med hunden din bør du være sikker på at hen er av den aktive og utholdende sorten – stigningene er bratte, og de aller minste hundene vil nok streve her. 

Mellomstore hunder i normal form vil nok også klare seg bra, men sørg da for innlagte pauser underveis, og vær oppmerksom på signalene fra hunden. 

Etter noen vekslinger mellom bratte stigninger og flate partier hvor dere kan puste litt ut, kommer du til Trolltunga. Her får du et av Norges mest spektakulære naturopplevelser i form av utsikten fra selve «tunga», som står ut fra fjellsiden og gir en fornemmelse av å sveve i luften.

Les mer om hele ruta på ut.no. Her finner du en oversikt over dyrevennlige hoteller i områdene rundt Trolltunga og Hardangerfjorden.

Bilde som viser Trolltunga

Trolltunga er et fjellutspring som ligger 1100 meter over havet. Det gir litt av en utsikt.

5. Topptur i Maridalsalpene

  • Lengde: 9,8 kilometer

  • Tid: 3 timer

En dagstur med topputsikt i Oslomarka kan gjøre godt for både menneskesjel og hundekropp. Fotturen går fra Movatn stasjon (ankomst med tog), via Tømte gård og Mellomkollen. 

På vei opp til toppen går du gjennom Mellomkollen naturreservat - et område av særlig biomangfold - så vær påpasselig med å ikke knekke av kvister eller brenne bål i dette området. 

Se hele ruta på Ut.no.

Dette er Mitt Spor

Selv den mest dresserte bisk kan la instinktene løpe fra seg i blant, og forsvinne over åskammen. Derfor har Telenor i samarbeid med DyreID utviklet Mitt Spor, en sporingsenhet du kan feste på hundens halsbånd eller sele.

  • Se ukentlig og månedlig oversikt over hundens turer og aktivitetsnivå'

  • Se posisjon' hjelper deg å lokalisere hunden hvis den plutselig løper avsted

  • Se posisjonen til en eller flere hunder

  • Del tilgang til appen med hundepassere eller familie, slik at alle kan se hundens posisjon

  • Med Geofence mottar du varsler hvis hunden går ut eller inn av et definert område

  • Trådløs lading av sporingsenheten

  • Enheten kommer med beskyttelsesdeksel slik at den enkelt kan festes til halsbåndet

  • Sporingsenheten bruker GPS-posisjonering og kommuniserer over 4G LTE-M nettverk

  • Mitt Spor er tilgjengelig for alle, uavhengig av du er mobilkunde hos Telenor eller ikke.