6 tips til påsketuren med hunden
Dette bør du huske på når du tar med deg bestevennen på tur i ferien.
Påskeferien blir kanskje litt annerledes for mange i år. Likevel bør det være gode muligheter for å ta seg ut i skog og mark med våre firbeinte venner.
Enten du skal ut på velkjente løyper eller utforske mulighetene i ukjent natur, er det noen ting det er greit å huske på.
Her er seks tips til påsketuren med hunden:
1. Bruk egnet bånd og sele
Skal du ha med hunden i skisporet, er det viktig med en god sele som er egnet for oppgaven. Det siste du ønsker er at hunden løper fritt i sporet og er i veien for andre skigåere, eller at den forlater løypa i jakt etter nye spennende lukter.
Til vanlige skiturer er en Y-sele godt egnet fordi den har en reim som festes rundt buken til hunden. Dersom hunden løper foran deg, men stopper opp i en nedoverbakke, unngår du at selen sklir av. Pass på at selen er riktig tilpasset og behagelig å ha på seg.
Selv på fotturer i kjente omgivelser kan det være nødvendig å ha med seg et halsbånd. Husk at fra 1. april (altså skjærtorsdag i år) gjelder generell båndtvang. Dette skal blant annet beskytte andre dyr i en sårbar årstid. I tillegg kan det være særskilte regler for området du befinner deg, og lokalt båndtvang kan være gjeldende også før det nasjonale.
Husk at selv om hunden din er verdens snilleste, må du vise hensyn til at andre kan bli skremt – både dyr og andre turgåere.
2. Beskyttelse mot kulden
I den stekende påskesola er det fort gjort å glemme at det fortsatt er ganske kaldt ute. Planlegger dere en lengre tur, er det lurt å pakke med et dekken til hunden.
Til rasteplassen kan du ta med et pledd hunden kan ligge på, særlig hvis du har en hund med lite eller tynn pels. Dette kan forhindre urinveisproblemer som igjen kan utvikle seg til blærekatarr.
Samtidig vil nok den firbeinte også sette pris på å ikke fryse.
3. Passende fottøy
Et annet tips mot krevende underlag er å sko seg riktig – og det gjelder også hunden din. Avhengig av forholdene i skisporet og turstien kan dere støte på både skare, grovkornet og råtten snø – en god oppskrift på såre poter.
Løsningen kan være et godt sett med potesokker. Ikke bare beskytter de mot elementene, de kan også forbedre fremkommeligheten. Noen potesokker er nemlig spesielt myntet på løssnø. Ikke glem at også turer på grusveier og skogsstier kan være belastende for poteputene til hunden. Potesokker vil kommer også komme godt med på barmark.
Etter en lang dag på snø og hardt underlag, bør du lindre såre poter med en potesalve. Det vil holde poteputene myke og fleksible, og forhindrer at de sprekker opp.
4. Husk mat og drikke … også til hunden
Du glemmer neppe termosen med kakao og en plate Kvikk Lunsj – men har du husket å pakke nok provianter til din firbeinte turkamerat?
Særlig på lengre turer trenger hunden påfyll av fett underveis. Noen jafs med storfevom, tørrfor eller energitilskudd tas gledelig imot når dere tar en matpause.
Du bør også sjekke om det er mulig å finne vann langs turstien eller skisporet. Hvis det ikke er mulig, bør du sørge for å ha med nok vann til alle i turfølget. Ingen er tjent med at hunden spiser snø for å få i seg væske.
5. Kjenn begrensningene deres
I ferien får man fort ånden over seg og er motivert til å gå lange turer. Likevel bør du passe på å ikke presse deg over evne. Det gjelder også hunden din.
Det er derfor lurt å vurdere hvilken form hunden er i og planlegge turen deretter. Det være spesielt viktig hvis hunden er veldig ung eller i motsatt tilfelle, at den har sett noen vintre.
Selv om dere har muligheten til å gå lange turer hver dag i ferien, er det ikke nødvendigvis lurt å gjøre det.
ALDRI UTE AV SYNE: Mitt Spor er en liten sporingsenhet som festes til halsbånd eller sele. Ved hjelp av GPS kan du følge med på hundens bevegelser på mobilen.
6. Se hvor hunden er med Mitt Spor
Skulle uhellet inntreffe og hunden forsvinner ut av syne, kan Mitt Spor være redningen. Mitt Spor er en sporingsenhet utviklet av Telenor i samarbeid med DyreID, som eies av Den norske veterinærforening.
Enheten veier kun 28g, festes enkelt til et halsbånd eller en sele og er både støv- og vannbestandig. Den sporer bevegelsene med GPS og du se hvor hunden din har vært i Mitt Spor-appen. Får hunden færten av noen spennende lukter og jaktinstinktene kicker, vil du altså ha svært gode forutsetninger for å finne hunden igjen.
Hvis hunden liker å løpe fritt rundt hytta kan du også definere et område den kan bevege seg i. Går den ut av området, får du opp et varsel på mobilen din.
I appen har du oversikt over alle turene dere har gått – håndfaste data om hundens mosjonsnivå. Dette gir deg gode forutsetninger for å planlegge lengden på påsketurene dere skal gå sammen.
Og dersom noen skal passe hunden mens du er bortreist, er det bare å dele tilgangen til sporingsenheten med hundepasseren.