Trenger du en smarthøyttaler? Dette bør du vite først
Nå lanserer Google Home på norsk. Du kan få smarthøyttaleren til å spille podkaster, få opplest nyheter, sjekke e-post, finne adresser, og svare på tilfeldige spørsmål.
Smarthøyttalerne lover at du kan styre mange funksjoner i hjemmet ditt bare ved bruk av stemmen. Men hvilken bør du eventuelt velge?
Google Home er endelig tilgjengelig på norsk, en nyhet svært mange har ventet på.
Dette er en såkalt smarthøyttaler med innebygd mikrofon, der du kan be Google Assistenten om å utføre diverse oppgaver – som å sette på musikk eller fortelle deg om været i dag.
Interessen for smarthøyttalere er stor også her til lands, og ekspertene tror salget vil ta av når høyttalerne «forstår norsk».
Tidligere i år ble også Apples HomePod tilgjengelig for norske forbrukere på nett, men høyttaleren er ennå ikke slupper i butikkene.
Slik fungerer den:
Mye konkurranse
Google og Apple er imidlertid langt fra alene på dette markedet. Først ute var Amazon med sin Echo-høyttaler – kanskje bedre kjent som Alexa. Microsofts Cortana-system har vært på markedet en stund, og nå vil også Samsung bli med på festen.
Hvis du lurer på om du skal skaffe deg en slik dings, vil det være lurt å lese videre.
Starter høyttalerkappløpet for fullt?
Funksjonene disse høyttalerne har er mange, og de fleste av dem fungerer også i Norge.
Nå som Google har lansert sine Home-høyttalere på norsk, er nok heller ikke konkurrentene langt bak.
Å strømme musikk, få hjelp til en oppskrift, få svar på et spørsmål du lurer på, se på TV uten fjernkontroll, og til og med kontrollere lys og temperatur i hjemmet vil du i prinsippet kunne gjøre med disse, bare ved å gi en kommando med stemmen din.
Her kommer litt mer informasjon om de ulike variantene:
Foto: Amazon.
Amazon Echo
Alexa er etter hvert blitt ganske kjent, og Amazons smarthøyttalere kommer i flere varianter fra drøyt 800 kroner til et par tusenlapper.
Du kan spørre Alexa om alt mulig rart – fra dagens vær og nyheter, til hvem som har vunnet Melodi Grand Prix, til hvilke ingredienser som trengs i blåbærpai, og hun vil hente ned svar fra forskjellige nettsider.
Nettstedet TechRadar testet nylig andre generasjon av Echo, og konkluderer med at Amazons smarthøyttalere er rimelige og har fin design, men kommer litt til kort når det gjelder lydkvalitet sammenlignet med konkurrentene.
Via ekstrautstyr, som for eksempel en Harmony Hub, kan man bruke Amazon Echo som en hjemmeassistent, og gjøre ting som å justere lys og temperatur, låse dører, kontrollere alarmsystemet, samt åpne og lukke garasjen.
Via Harmony Hub kan du også kontrollere TV’en din med Amazon Echo. Hvis du ikke har eller ønsker å kjøpe en Harmony Hub (som koster rundt 1300 kroner), kan du også koble Amazon Echo til Xbox eller Playstation 4, og få sett på TV på den måten.
Selvfølgelig kan du også høre på musikk via Amazon Echo. Den kan kobles direkte til Amazons eget musikkarkiv, samt Spotify. Gjennom bluetooth kan du også bruke TIDAL og andre musikktjenester.
Foto: Google.
Google Home
Denne koster rundt 1600 kroner (du får også en mini-versjon til en tusenlapp mindre), og finnes i oransje, blå, lilla, mørk grå, kobber og hvit. Den svarer når du sier ”Hey, Google” eller ”OK, Google”, og nå forstår den altså norsk.
Naturlig nok er den koblet direkte til Googles søkemotor, og ifølge CNET er en av Homes største styrker alle tilkoblingsmulighetene som følger med et Google-produkt.
Google Home kan også gi deg dagens værmelding, nyheter og trafikkmeldinger, du kan lage handlelister med den, søke på oppskrifter, og stille inn alarmer for ting du må huske. I tillegg husker den ting du har spurt om tidligere, og klarer å skille mellom stemmene til de forskjellige brukerne, slik at den kan optimalisere svarene sine.
Ved å koble til ekstra enheter og/eller apper kan du også bruke Google Home som hjemmeassistent. Man setter dette opp i Home-appen fra Google. Da kan man skru av og på lys i huset, man kan kontrollere strømmen, man kan fjernstyre robotstøvsugere, og man kan justere termostaten hjemme. Blant annet.
Også Google Home kan du bruke til å både se TV og høre på musikk – og denne høyttaleren gir bedre lyd enn Amazon Echo. Den spiller musikk direkte fra Google Play Music, Spotify, YouTube Music og Soundcloud, og i tillegg kan du koble opp TIDAL via Chromecast.
Med Chromecast kan du også koble Google Home til Netflix, HBO, YouTube eller en smart-TV – i grunn alt som er kompatibelt med Chromecast kan du bruke gjennom Google Home.
Foto: Apple.
HomePod fra Apple
Du får kjøpt Apple HomePod på nett til litt over 4000 kroner, den finnes i svart og hvit, og bruker den velkjente programvaren Siri.
Det betyr at alt du kan gjøre gjennom Siri på for eksempel en iPhone, kan du også gjøre gjennom HomePod. Du kan spille podkaster, få opplest nyheter, sjekke e-post, finne adresser, og stille tilfeldige spørsmål.
I tillegg kan du bruke HomePod som en hjemmeassistent og kontrollere ting som lys og varme i hjemmet, med utstyr fra Apple HomeKit og via Home-appen til Apple. Dette er også allerede mulig med andre Apple-produkter, men med HomePod trenger du verken å sveipe eller å trykke – det er simpelthen å snakke ut i rommet, og så fikser Siri det for deg.
Sammenlignet med konkurrentene Amazon og Google, har Apples smarthøyttaler uovertruffen lyd, og den er først og fremst laget for å spille god musikk – da fortrinnsvis gjennom Apple Music.
I sin test opplevde Tek.no begrenset lydkvalitet da de spilte musikk via andre musikktjenester som Spotify og Tidal. Nettstedet skriver at Siri ennå er ganske begrenset, mens design og lydkvalitet er av godt merke.
HomePod-en har også sensorer som analyserer hvor i et rom den er plassert, slik at den optimaliserer lyden etter det. Hvis den for eksempel står inntil en vegg, vil den sende lyden utover i rommet og bruke høyttalerelementene som er vendt mot veggen til bakgrunnslyder som publikumsjubel eller svakere toner.
Privatliv
Smarthøyttalere kan altså gjøre livet i hjemmet enklere og mer sømløst. Man kan jo ikke nekte for at det er utrolig digg å bare kunne gå inn på kjøkkenet med armene full av matvarer og simpelthen si ”skru på lyset”, og så skjer det av seg selv.
Hvilken høyttaler som passer best til deg avhenger av hva du ønsker å bruke den til. Av de som er på markedet, og dermed har blitt testet godt ut, anbefales Amazon Echo hvis du er mest opptatt av en hjemmeassistent, mens Google Home visstnok er best om det er underholdningstjenester som musikk og TV du er mest opptatt av.
Noe som uansett kan være lurt å tenke over, er hva slags utfordringer slike potensielt byr på for personvernet. Man installerer jo i praksis høysensitive mikrofoner, som kan plukke opp alt du sier, og som er koblet direkte opp til internett.
Potensialet er dermed stort for at du gir fra deg privat informasjon som du egentlig ikke vil dele.
Et enkelt råd er derfor å være flink med mute-knappen når du ikke snakker direkte til høyttaleren.
(Kilder: Amazon, Apple, Digi.no, Forbes, Google, Greenbot, Tibber, WIRED, Tek.no, TechRadar, CNET.)