Dette er idrettens største hemmelighet
Foto: Alessandro Trovati /AP /NTB Scanpix
Hva skal til for å bli raskest i bakken og i verden?
Det som omtales som «idrettens største hemmelighet» sitter i veggene hos Norges Skiforbund, her satses det stort på de alpine fartsdisiplinene, et målrettet arbeid som drives av «sports scientist» Robert Reid. Visjonen er skyhøy, man skal revolusjonere alpint.
Det er kanskje vanskelig å tro, men Reid er ikke født med ski på bena, for selv om han har bodd i Norge halve livet er han opprinnelig fra Texas i USA. Vitenskapsmannen, som har en doktorgrad i svingteknikk, blir ofte omtalt som Dr. Alpint – og har allerede revolusjonert måten det norske alpinlandslaget jobber på. Visste du for eksempel at Norge har verdens raskeste skidresser?
Reid, som selv har prøvd seg som alpinist, ble tidlig bitt av basillen som har ledet han dit han er i dag. Først som trener, så som forsker.
– Det å ikke ha lyktes som aktiv, det at jeg ikke klarte å forstå hva som måtte til, driver meg fortsatt den dag i dag. Å forstå idretten, og hva som skal til for å bli verdens raskeste, er min største drivkraft. Jeg ønsker å utvikle idretten et hakk videre.
Robert Reid blir omtalt som «Dr. Alpint», og jobber knallhardt for at det norske alpinlandslaget skal ha hundredelene på sin side.
Men Reid peker også på dagens konkurrenter, og høster inspirasjon i østerrikske Marcel Hirschers helt overlegne kjøremåte.
– Hvis vi skal klare å slå han, må vi ta føring på idretten og ta den et steg videre – før han kommer seg dit.
Back to basics
Men tilbake til dette med «idrettens største hemmelighet», som er noe Reid snakker mye om. Hva er det egentlig? Kan det kanskje være en nyvinning fra laboratoriet? Eller banebrytende teknologi som ingen har hørt om enda?
Nei, han snakker faktisk om god, gammeldags fysisk trening.
– Det overrasker kanskje, men idrettens største hemmelighet er hardt arbeid over lang tid. Det er hele fundamentet i det vi gjør, men også overraskende fort gjort å glemme, sier Reid, som ikke legger skjul på at denne «hemmeligheten» er den største aha-opplevelsen han har hatt i løpet av sin karriere.
De siste årene har Reid og trener-teamet satset stort på barmarkstrening, og man har innført Iron Man-konkurranser for å gjøre det mer spennende for utøverne. Ikke bare har man klart å snu hele treningskulturen, men også skape bredde på samme tid. For Reid er det nettopp dette som er det viktigste.
– Det gir veldig mye glede når Aksel og Henrik og de vinner, men jeg tror de hadde nådd opp uansett – de er så store talenter, har forstått idretten og jobber så hardt. Det som virkelig er et mål, hvis vi gjør jobben vår her på skilandslaget, er at det kommer mange opp i bredden. At vi har fått opp flere som kjemper om topp 10-plasseringer, også på damesiden, er det aller største for meg, forteller Reid.
Et skritt lenger – med teknologi
Reid har vært sentral i utviklingen av verdens raskeste skidresser.
Det er altså hardt arbeid som er den største hemmeligheten, men det kombinert med vitenskap og teknologi – da snakker vi!
– Sammen kan disse elementene skape noe helt eksepsjonelt, og det er når man legger kunnskap på toppen av hardt arbeid at man sitter på den virkelige nøkkelen til suksess.
For Reid er aerodynamikk er et viktig fokusområde. Å jobbe med luftmotstand handler om å minimere bremsende krefter, slik at utøverne kjører fortest mulig, for å si det så enkelt som mulig. Det kan handle om alt fra skidresser til hvordan utøverne plasserer armene under et løp.
Reid ønsker blant annet å bruke avansert GPS-teknologi til å måle kroppens posisjon i real time, gjerne så ofte som 50 ganger i sekundet. Dette er den mest utfordrende delen av prosjektet, hvor fremtidens 5G-nett forhåpentligvis kan spille en rolle.
– Det er drømmen.
– Sammen kan vitenskap, teknologi og hardt arbeid skape noe helt eksepsjonelt, og det er når man legger kunnskap på toppen av hardt arbeid at man sitter på den virkelige nøkkelen til suksess, sier Reid.
Ser mot fremtiden
Reid tør ikke å spå hvor fort de beste alpinistene kan kjøre i fremtiden. Men én ting er i alle fall sikkert, alle på alpinlandslaget har lagt ned utallige arbeidstimer for å lykkes. Den hemmeligheten deler de gjerne.
Snart er det VM i Åre. Vil Reid & co klare å skape nye norske verdensmestere? Takket være dekning i verdensklasse Telenors mobilkunder følge med på spenningen akkurat der de er – uten at det hakker eller stopper opp.
Alpin-VM i Åre 2019
Program:
- 5. februar: Super G, kvinner
- 6. februar: Super G, menn
- 8. februar: Kombinert, kvinner
- 9. februar: Utfor, menn
- 10. februar: Utfor, kvinner
- 11. februar: Kombinert, menn
- 12. februar: Lagkonkurranse
- 14. februar: Storslalåm, kvinner
- 15. februar: Storslalåm, menn
- 16. februar: Slalåm, kvinner
- 17. februar: Slalåm, menn
Telenor er stolt hovedsponsor av alpinlandslaget.