Søk
Meny

Hold god avstand i påsken – men ikke på mobilen! Her er våre 9 hjemmenettregler

Her er våre 9 hjemmenettregler for påsken

Med mobilen ved din side er du klar for hjemmepåsken – bare følg disse enkle reglene.

Du kjenner kanskje til vår versjon av fjellvettreglene, «fjellnettreglene», som skal sørge for trygg mobilbruk på hytta og i fjellheimen. Nå har vi også laget en liste for deg som skal tilbringe påsken hjemme – full av inspirasjon og konkrete tips til mobillivet på hjemmebane.

9 hjemmenettregler for mobilbruk i påskeferien

1. Hold god avstand til andre – men ikke på mobilen

Det siste året har nok de fleste fått kjenne på hvor viktig det er å holde kontakten med venner og familie. Heldigvis er det mye man kan gjøre sammen på avstand – se film, lage musikk, lage mat, spise middag … eller bare lange, gode samtaler om alt og ingenting i sofakroken. Du har kanskje fått nok av videosamtaler gjennom jobb eller skole, men husk at de kan by på mye hygge og samvær – særlig når vi ikke møtes ansikt til ansikt som vi pleier.

På mobilen kan vi være så nærme hverandre vi bare vil!

2. Sørg for at alle har god dekning

Uansett hvor mange dere er hjemme eller hvor mange rom dere har, er det deilig å vite at det er dekning overalt. For at ruteren skal gi jevn dekning i hele hjemmet, må den plasseres sentralt og høyt, og den skal stå åpent i rommet – ikke gjemmes i en skuff. Jo færre fysiske hinder det er mellom ruteren og mobilen, desto bedre blir dekningen.

3. Del nettet rettferdig

Det er ikke bare plasseringen av ruteren som påvirker dekningen. Når flere bruker nettet samtidig (til strømming, nedlasting, spilling, videosamtaler, osv.), er det fort at det lugger litt. Har dere ikke allerede gjort det, kan det være lurt å bli enige om noen kjøreregler for hvem som bruker hva – og når. Det kan gjøre underverker for brukeropplevelsen.

En mulig løsning kan være å finne ut hvilke tjenester som har en offline-funksjon, og bruke denne til å laste ned noen episoder av påskekrimmen – slik at innholdet er tilgjengelig uten nett.

4. Ta med mobilen ut

Hvis du ikke er i karantene eller isolering, kan du både ta en joggetur, gå en tur, vaske terrassen, stelle i hagen og gå i butikken, bare du holder trygg avstand til andre. Trenger du selskap er mobilen en god venn – lytt til musikk, podkast, lydbok, eller del turopplevelsen med en venn (se punkt 1).

Bare husk å ha nok data på mobilen, og ta med deg et munnbind – rett som det er får du bruk for det.

5. Unn deg litt kulinarisk kos

Over et år inn i pandemien, er det en ærlig sak å være lei av matlaging. Dessverre må restauranter og serveringssteder ennå holde stengt for besøkende flere steder i landet. Likevel er det mange som tilbyr takeaway og hjemlevering – også i påsken.

Sjekk hvilke muligheter som finnes der du bor. Kanskje har favorittrestauranten en app der du kan bestille og få måltidet servert på døra?

6. Ta brettspillingen digitalt

Et hav av kjente og kjære brettspill kan også spilles digitalt – både på mobil, nettbrett og PC. Er du blant de som dessverre ikke får konkurrert i Yatzy, Ticket to Ride eller (kremt) Pandemic, kan du utforske mulighetene digitalt. Har dere i tillegg en god videosamtale gående samtidig, vekkes garantert konkurranseinstinktet.

7. Sørg for å ha maks kapasitet

Har du mye lagret på mobilen? Da er det kanskje på tide med en vårrengjøring! Det er ofte bilder og videoer som spiser aller mest av telefonens lagringskapasitet, men også apper kan være syndebukker.

Sjekk om det er noen apper du ikke trenger – og sørg samtidig for at alle mobilbildene dine blir trygt lagret i skyen. Da frigjør du både plass og har alltid enkel tilgang til alle bilder.

8. Vær oppmerksom på svindelforsøk

Det finnes alltid personer som prøver å utnytte krisesituasjoner, og det er dessverre like aktuelt nå som i starten av pandemien. Koronakrisen bidrar til generell usikkerhet og setter oss i en sårbar situasjon hvor vi lettere kan la oss påvirke.

Det siste året har det ikke skortet på antallet svindelforsøk, både via telefon og e-post, og det dukker stadig opp nye metoder. Det er derfor viktig at du fortsatt følger godt med.

9. Husk å lade batteriene

Helt til slutt; pass på at mobilen ikke gror fast i hånda – både den og du trenger å lade batteriene en gang imellom. Husk at du ikke trenger å være tilgjengelig hele tiden, spesielt nå som du har ferie. Har du utsatt å rydde i skapene, dyrke urter, lese eller skrive en bok – nå har du tid til alt!

Ha en fin hjemmepåske – og ta riktig godt vare på deg selv og andre!