Søk
Meny

Endelig forstår Google-assistenten norsk

Har fortsatt mye å lære – men slik fungerer den nå.

Den har vært «rett rundt hjørnet» flere ganger, men nå er endelig Googles stemmeassistent tilgjengelig på norsk.

Eller rettere sagt: Den er tilgjengelig for mobil- og nettbrettbrukere.

Men Google Home-eiere trenger ikke vente lenge. 24. oktober blir nemlig også Googles smarthøyttalere tilgjengelig på norsk.

Inntil da trenger du trenger du en Android- eller iOS-enhet for å snakke med Google-assistenten på norsk.

Hvordan får jeg assistenten?

Har du mobil eller nettbrett med Android som operativsystem, er den allerede tilgjengelig på enheten din.

iOS-brukere må laste ned appen manuelt – hvis den ikke allerede er installert. Appen krever også Android 5.0 eller nyere, mens iPhone og iPad krever iOS 10 eller nyere.

Du må også sette språket til enheten til norsk.

Google har satt opp en oversikt over ulike måter å bruke taleassistenten på norsk.

Google har satt opp en oversikt over ulike måter å bruke taleassistenten på norsk.

Hvordan bruke assistenten?

Ifølge Google selv er assistenten ennå ikke uteksaminert med toppkarakterer i norsk. Etter hvert som flere brukere snakker til den på norsk, skal assistenten lære og bli bedre.

Assistenten kan også utføre langt flere tjenester på en Android-mobil enn på iPhone – naturlig nok, ettersom den har fått langt mer tilgang på funksjoner og apper i Googles eget operativsystem. De aller fleste av funksjonene beskrevet videre i denne saken, vil med andre ord bare fungere på Android.

Er du usikker på hvor du skal starte? Logg deg inn på Googles oversikt over tilgjengelige funksjoner og tjenester som kan brukes med taleassistenten.

Ikke bare viser den hvilke muligheter du har, den gir også eksempler på setninger du kan innlede samtalen med.

Du kan for eksempel si:

  • «Finnes det noen parkeringsplasser i nærheten?» (Få svar i Google Maps.)
  • «Sett en timer på 20 minutter.»
  • «Vis meg bildene fra hytteturen.» (Assistenten finner frem bilder i Google Foto som passer beskrivelsen.)

Til å begynne med, vrimler det ikke av norske aktører som har tatt i bruk assistenten, men det vil nok bli adskillig flere i tiden fremover.

Favorittpodkasten og nyhetsoppdateringer

Men noen norske er på plass fra start. Google Assistent fungerer for eksempel opp mot NRKs 15 radiokanaler, nyheter og podkaster.

De har også laget noen forslag til spillelister som passer til ulike situasjoner, enten du ønsker noe å slappe av til, noe som kan gi deg kunnskap eller om du ønsker en god historie.

Vil du for eksempel ha en nyhetsoppdatering, ber du assistenten om å spørre NRK om siste nytt, og den setter i gang siste nyhetsbulletin fra NRK Nyheter.

Også VG har fått på plass funksjonalitet til Google Assistent. Ved å si «Spør VG om siste nytt», får du opp en liste med de tre siste nyhetene fra VG Direkte. Du kan deretter klikke deg inn på en sak og få en oppsummering av saken i assistentens grensesnitt.

Assistenten kan også spille av avisens podkaster.

Praktisk og morsom

Foruten praktisk funksjonalitet som tid- og stedstjenester, er kan du også be om hjelp fra andre norske aktører til å gjøre hverdagen litt enklere.

DNB gir deg lesestoff og boligtips, Orkla tilbyr informasjon om husvask, du kan sjekke bestillinger og flyvninger hos SAS og SpareBank 1 lar deg overføre penger og sjekke saldo.

Oslo Bysykkel gir deg også hjelp mens du er på farta. Spør om det finnes noen ledige sykler i nærheten, og du vil få opp et kart over ledige sykler og ledige låser.

Vi er etter hvert blitt vant med at mange tjenester og applikasjoner ønsker tilgang til posisjonsinformasjon. Bysykkel-funksjonen spør alltid om tillatelse før den viser deg oversikten over stativene, og svarer raskt og enkelt «ja» dersom du gir ditt samtykke.

I kjent Google-stil, kan også assistenten tilby litt rar underholdning. Men som tidligere nevnt, er ennå ikke assistenten så smart som den kan bli, noe som kan føre til litt merkelige interaksjoner:

Etter å ha lekt litt med assistentens «underholdnings»-muligheter, ville vi ha siste nytt fra VG. Det gikk ikke helt slik vi hadde forventet.

Etter å ha lekt litt med assistentens «underholdnings»-muligheter, ville vi ha siste nytt fra VG. Det gikk ikke helt slik vi hadde forventet.

Snart smart nok for Home

Det er mange som har ventet på en norsk versjon av Google-assistenten, men nå er det faktisk rett rundt hjørnet for de som vil snakke på norsk i smarthjemmet.

Google Home er altså klar med norsk assistent 24. oktober.