Slik får du musikk i alle rommene hjemme
(Foto: Bose)
Dette må du huske på når du velger et høyttalersystem.
Tiden da høyttalere kun var tilknyttet ett bestemt anlegg er forbi. I mange norske hjem er det ikke lenger uvanlig å se en frittstående høyttaler i så godt som hvert eneste rom.
Sonos har dominert markedet for multiromshøyttalere de siste årene, men nå får de konkurranse – ikke minst fra smarthøyttalerne.
Dette bør du tenke på når du skal velge et musikksystem som er koblet til hjemmenettet.
Hvordan funker det?
– Multiromssystemer fungerer på to forskjellige måter: ved å opprette et eget mesh-nettverk eller ved å bruke hjemmenettet ditt, skriver What Hi-Fi?.
I det første tilfellet kobler høyttalerne seg først til WiFi-nettet ditt for så å danne et internt nettverk seg imellom. Sonos-høyttalere er eksempler på dette. Det skal gjøre systemet mer robust, sammenlignet med høyttalere som «bare» bruker hjemmenettet ditt.
What Hi-Fi? påpeker at de fleste multiromshøyttalere er låst til produsentens økosystem. Det er altså vanskelig å kombinere Sonos-produkter med enheter fra Bose eller Bang & Olufsen.
Hvert system har en dedikert app som du bruker for å styre høyttalerne dine. De fleste systemene støtter Spotify, men bruker du andre plattformer bør du sjekke om høyttalerne kan bruke disse.
De enkle frittstående høyttalerne fra Sonos er et kjent syn i mange hjem, men selskapet har også løsninger som dekker flere behov.
Vurder behovet ditt
Når du skal bestemme deg for et multiromsystem bør du ta en vurdering av hvilket behov du har for hvert rom. De ulike systemene kan settes sammen av svært mange forskjellige lydkilder, med alt fra mindre enkeltstående høyttalere, lydplanker og subwoofere. Sonos har til og med høyttalere som kan bygges inn i taket eller veggen.
Slike systemer gir stor fleksibilitet. Du får høyttalere som passer på badet, soverommet og til TV-kroken.
Men: Husk at du ikke trenger å kjøpe alt på en gang. Det fine med slike høyttalersystemer er at du kan legge til flere høyttalere etter hvert.
Likevel er det dumt å komme skeivt ut og legge mye penger i et system som ikke har høyttalerne du vil trenge i fremtiden.
God lydkvalitet eller talestyring?
Google Home er blitt kjempepopulært i Norge. Mini-versjonen tar heller ikke opp så mye plass i rommet.
Enn så lenge kan ikke de fleste høyttalerne med innebygd taleassistent levere like god lyd som rendyrkede høyttalere. Er du på utkikk etter så god lyd som mulig vil nok ikke Google Home eller Amazon Echo gjøre susen.
Likevel:
– Der multiromshøyttalere forsøker å ta igjen det tapte når det gjelder smart funksjonalitet, kan du være sikker på at smarthøyttalere gjør det samme på lydfronten, skriver The Ambient.
Nettstedet påpeker at høyttalere med taleassistenter hele tiden forbedres med bedre lydkvalitet. I tillegg gjør de det mulig å styre andre ting i hjemmet ditt med enkle talekommandoer, det være seg belysning, oppvarming eller sikkerhet. Du kan altså be assistenten dempe lyset på kjøkkenet, skru på varmen på soverommet eller starte avspillingen av favorittserien.
Riktignok fungerer høyttalerene fra for eksempel Bose og Sonos opp mot Amazons taleassistent Alexa. Enn så lenge har de ikke innebygd støtte for Google-assistenten, men dette skal visstnok også være på vei. Flere andre produsenter fungerer allerede med Googles taleassistent, som for eksempel Harman Kardon, LG og JBL.
Bestem deg for om du trenger slik funksjonalitet før du investerer i et høyttalersystem – og husk at du ikke trenger å gape over for mye. Må du ha tilgang til en taleassistent på soverommet til minstemann?
Harman Kardon er en av flere produsenter som har bygget inn støtte for Google-assistenten i sine høyttalere. (Foto: Harman Kardon)
Bør passe sammen
Går du for et system med innebygd taleassistent har du flere valgmuligheter. Er du i beite etter en smarthøyttaler bør du derfor undersøke hvilke produkter som kan kobles til hvert system.
Dersom du allerede har flere Google-produkter, bør du nok holde deg til enheter som støtter taleassistenten deres. Bor du i et «Apple-hjem» er nok selskapets HomePod veien å gå. Denne er ennå ikke offisielt sluppet i Norge, men er likevel tilgjengelig gjennom noen norske forhandlere.
Uansett: Sjekk om høyttaleren er kompatibel med andre smartprodukter du er interessert i – eller allerede har.
Avgjørende med god hjemmedekning
Et multiromssystem krever god internettdekning. For at strømmingen skal skje uforstyrret, må du ha stabil WiFi-dekning i alle rommene du vil ha høyttalere.
Merker du at internett ikke fungerer like godt i hele hjemmet kan du forsøke å flytte på ruteren eller fjerne enheter som forstyrrer signalet. Vær obs på at boligen din ofte har flere fysiske hindre som begrenser WiFi-dekningen. Ulike byggematerialer og rør kan gjøre et vanskelig for internettsignalene å trenge igjennom. Etasjer og vannbåren varme kan også by på utfordringer.
Bor du i en mindre bolig, bør det holde lenge med én ruter, men i større hjem kan det være nødvendig å «bygge ut» dekningen.
Et mesh-nettverk består av flere tilkoblingspunkter som sprer god internettdekning i hele hjemmet. (Foto: TP-Link)
Det finnes flere gode mesh-nettverk fra kjente produsenter som Netgear, TP-Link og Linksys. Slike nettverk består av flere tilkoblingspunkter som du plasserer rundt om i hjemmet ditt. WiFi-signalene hopper fra punkt til punkt og sørger for den samme dekningen i hele hjemmet.
Dermed unngår du at høyttaleren på badet mister signalet midtveis i favorittlåten eller før konklusjonen på et spennende resonnement i en podkast.
For å få mest ut av mesh-nettverket ditt bør du plassere tilkoblingspunktene på steder med god dekning. De kan ikke spre plettfri WiFi hvis de selv ikke har god dekning.