Dette bør du tenke på før du deler bilder av barn i sommer
Foto: Allan Mas / Pexels.
Sola skinner og bilder knipses. Men ikke gå i dele-fella!
Sommeren er høysesong for å dele bilder av barna og seg selv på sosiale medier.
– Vi foreldre ønsker gjerne å dele bilder av barna våre til venner på sosiale medier. Nå som sommerferien er her, blir det nok tatt flere bilder enn normalt, sier leder for samfunnsansvar og bærekraft Ana Brodtkorb i Telenor Norge – og minner derfor på:
– Før vi deler bilder av barna, kan det være lurt å tenke seg om.
Fire grunner til at du bør tenke deg om to ganger før du deler bilder av barna
De fleste deler bilder fordi de er stolte av barna sine og ønsker å involvere familie og venner i sitt daglige liv. Svært få har noe annet enn gode intensjoner.
Likevel er det et par ting alle bør være bevisst på:
Ikke glem barnas rettigheter.
1. Barn har også rettigheter
En undersøkelse fra UNICEF i fjor viste at norske barn i gjennomsnitt har 1165 bilder av seg på sosiale medier innen de fyller 12 år. UNICEF-undersøkelsen konkluderte også med at tre av fire foreldre deler bilder og videoer av barna sine på sosiale medier.
Det viser at det kanskje er greit med en påminnelse i solsteika: Husker du å spørre barna om lov før du deler bilder av dem?
Har du forresten tatt «mobilpraten» med barna? Les mer om hvordan du bør snakke med barna om trygg og forsvarlig mobilbruk.
2. Opplysninger kan komme på avveie når du deler bilder
Bilder av barn og unge kan bli misbrukt av nettkriminelle. Den mest kjente formen er identitetstyveri, hvor for eksempel bilder blir brukt til å lage falske profiler.
Andre former for ubehagelig kontakt kan også forekomme, hvis det finnes nok opplysninger om barnet i bildet.
Det er kanskje lett å glemme at mye kontekstuell informasjon er mulig å utlede fra ett enkelt bilde – hvor, når og hvem – som ofte ledsages av konkret informasjon i form av en bildetekst.
3. Lukkede grupper er ikke alltid helt lukket
Tenk på hvem som kan se bildet av barnet ditt. En lukket gruppe er ikke alltid helt lukket.
Mindre, lukkede grupper på Facebook kalles «lukkede» fordi medlemmer må bli invitert inn før de kan se innholdet. Men det er heller ikke en privat klubb – alle som er medlemmer av gruppa kan dele bildene videre.
Det er derfor ikke lurt å stole helt på den som administrerer adgangen til gruppa, for heller ikke de har oversikt over hvem som søker om medlemskap – nesten hvem som helst kan lage en overbevisende Facebook-profil.
4. Sjekk personverninnstillingene dine
Dobbeltsjekk hvem som kan se innleggene dine. Snapchat, Facebook og Instagram har relativt enkle måter å kontrollere dette på, men kanskje har du glemt å huke av en boks i farta.
Et helt konkret tips er å skru av stedstjenester for å unngå å vise hvor bildet ble tatt. Trenger du veiledning? Sjekk ut denne enkle guiden for en rask innføring i de ulike personverninnstillingene på Facebook, Snapchat og Instagram.
Badetøy, bilringer og bildedeling: Ikke glem de voksne!
Det er viktig å huske at de samme rådene også gjelder for voksne. Det er kanskje fristende å knipse et morsomt bilde av venner i badetøy, men må alltid spørre om tillatelse før man deler av bilder av andre.
Det gjelder ikke bare lettkledde bilder: Folk har ulike grunner til hvorfor de ikke ønsker bilder av seg selv på det digitale tapetet, enten de er yrkesmessige, personlige eller politiske – man skal uansett ikke trenge å forklare seg.
Så enten du bruker Snapchat, Instagram eller Facebook på stranda: husk å spørre før du deler bildet!
Trenger du hjelp til å få fjernet bilder?
Med tjenesten Nettslett får du advokatbistand hvis du blir utsatt for netthets, eller privat innhold kommer på avveie.
Nettslett dekker juridisk rådgivning, utgifter til advokat, tapt lønnsinntekt og psykolog.
Nettslett er inkludert i alle private mobilabonnement fra Telenor, og dekker bruker av mobilabonnementet
Ønsker du ID-tyveriforsikring i tillegg til Nettslett anbefales det at du sjekker ut ekstratjenesten SAFE.